Startside

Dette er brugervejledningen til LCCbyg version 3.1, som er et digitalt værktøj, der kan bruges til totaløkonomiske beregninger. Brugervejledningen gennemgår de punkter, du bør være opmærksom på forud for en beregning og de forskellige trin i beregningen.

Introduktion til LCCbyg

LCCbyg-beregninger består overordnet af følgende trin i programmet:

 1. Vælg beregningstype blandt flere forskellige skabeloner på startsiden.
 2. Indtast informationer under ‘Inddatering’, hvor det er muligt at opstille flere alternativer.
 3. Under ’Forudsætninger’ er der mulighed for at redigere tekniske detaljer for den totaløkonomiske beregning. (Dette punkt ses der bort fra ved ‘Enkel grænseflade’). 
 4. Vurder de indgående mængder og beregnede resultater under ’Rapporter’.

Projektskabeloner – Vælg beregningstype blandt flere forskellige skabeloner

LCCbyg version 3.1 er opbygget på følgende måde (se figur 1). På startsiden kan du vælge den skabelon, der er mest relevant for dit projekt. Du kan vælge mellem tre skabelons typer. Er du privatperson eller ny inden for totaløkonomiske beregninger, vil skabeloner under ‘Til alle brugere’ være at foretrække for dig. Er du derimod fagmand, vil skabeloner under ‘Den professionelle brugere’ være at foretrække for dig. Her kan der vælges mellem fire standard skabeloner samt to DGNB-skabeloner. Begge målgrupper har mulighed for at åbne eksempel skabeloner, hvor én eller flere typiske beregninger er vist.

Figur 1: Startside LCCbyg 3.1 Vælg den relevante skabelon blandt standardskabeloner og DGNB-skabeloner.

Til alle brugere

Skabeloner under dette felt er muligt at åbne i to forskellige visninger: ‘Enkel grænseflade’ og i ‘Almindelig grænseflade’ (se mere under ‘Hjælpemenulinjen’). Skabelonerne her åbner standard i ‘Enkel grænseflade’.

Disse skabeloner indeholder detaljer vedrørende typisk vedligehold, enhedspriser samt levetid mm. Som bruger skal du blot oplyse om dine mængder.

Skabeloner: 

 • Renoveringsopgaver

Eksempel projekter: 

 • Tag- og vinduesudskiftning

Til den professionelle brugere

Her kan der vælges mellem skabeloner og eksempelprojekter. Da disse skabeloner indeholder detaljerede nøgletal, er det kun muligt at åbne disse i ‘Almindelig grænseflade’. Klik én gang på den ønskede beregningstype.

Skabeloner:

 • ‘Nyt Standardprojekt’
 • ‘Almene boliger med SfB’ klassificering
 • ‘Almene boliger med DFK’ klassificering
 • Den engelske skabelon: ‘New standard project in English’
 • ‘DGNB skabelon for kontorer’
 • ‘DGNB skabelon for hospitaler’

Skabeloner:

 • Eksempel på standardprojekt
 • kontor til DGNB-certificering
 • Hospital til DGNB-certificering

Valg af foretrukne sprog – dansk eller engelsk

Du kan vælge hvilken sprogversion, som du vil arbejde med. Hvis du klikker på flaget i øverste højre hjørne, kommer en menu til syne, hvor du kan vælge sprog. Der er pt. to muligheder: Dansk og engelsk.

Figur 2: Sprog indstillinger

Den generelle regel for sprogversionering er, at det er den valgte skabelon, som styrer sproget. Danske skabeloner vil derfor åbne på dansk, og den engelske skabelon vil åbne på engelsk. Hvis du senere åbner en dansk projektfil henholdsvis engelsk projektfil, vil den altså fortsat blive vist på dansk hhv. engelsk. Med andre ord kan du ikke forvente, at alt dansk indhold bliver oversat til engelsk og vice versa ved blot at skifte sprog.